fredag 8 augusti 2014

Man över bord!!!

En liten incidens inträffade idag i tematrädgårdarnas trollskog (med slutet gott).

Bäst som vi gick där och vattnade bland glada besökare och en sol som aldrig vill sluta lysa, hör vi (som för tillfället står längst bort hos Robin Hood) ett avgrundsvrål borta i trollskogen som kunnat väcka självaste bergakungen i hans sal.

Det visade sig vara en liten kille med sin familj som gärna ville känna på vattnet i trollskogens förtrollande tjärn. Det slutade med ett ofrivilligt snabb dopp, lite blöta kläder som snabbt torkade i solen och en upplevelse som förmodligen dröjer sig kvar en stund.

Slutet gott och ingen skada skedd. Men jag vill ändå påminna  om att, även om djupet i våra brunnar och tjärnar inte är djupt, kan olyckan lätt vara framme. Håll era barn under uppsikt när det är vatten i närheten. Det kan gå så fort när olyckan är framme, och det behöver inte vara djupt. Idag gick allt vägen, föräldrar var närvarande och vi med, så vår lille besökare kom undan med blotta förskräckelsen och kanske ett minne för livet. Vi vill ändå poängtera att uppsikt och närvaro är av största vikt när vatten finns i vår närhet.
Vem vill inte känna på vattnet här en solig och varm dag?

Nu har en vecka gått sedan vi kom tillbaka till skolan. Vårt ansvar i tematrädgårdarna har delats in i att sköta och förvalta våra "egna" trädgårdar, även om vi fortfarande hjälps åt. Ser man något som behöver åtgärdas i någon annans trädgård än ens egen så gör man givetvis en insats.

Under sommaren jobbade vi under ett rullande program där vi enligt schema tog hand om och ansvarade för skötseln av samtliga trädgårdar. Men nu, när skolan dragit igång, delar vi på ansvaret igen. Idag var Robin Hood, Trollskog och Oz på plats samtidigt för en kort stund.  Vi var alla överens om glädjen som ni besökare sprider med er optimism och era lovord. Vi är så stolta och glada över att ni uppskattar vårt arbete.

Idag hade vi lite extra fint besök. En av våra sponsorer var och hälsade på. Entrén till årets tematrädgårdar inleds av en salixgång, där materialet är sponsrat av SLU och Nils Erik Nord. Han och SLU har bidragit med sin tid och salix, men kanske framförallt möjlighet till rätt tempererad förvaring och goda råd. Vi tackar för det och vill tillägga att det var väldigt roligt att ha dig på plats Nils Erik. Utan detta engagemang - ingen salixentré.
Nils Erik Nord i Sherwood skogen

Bidragsgivare till årets entré.
Sommaren rullar på i samma goda anda. Vi vattnar och svettas i ungefär samma mängd. Sherwoodskogen har tagit en del stryk eftersom den, på grund av alla speglar, får dubbel mängd sol tack vare reflektion från speglarna. En del brännskadade blad har blivit resultat av dubbel reflektion i solen, men dessa skavanker har vi försökt klippa bort i möjligaste mån. Man lär så länge man lever.

För övrigt ser det fantastiskt ut. Det blommar och doftar som aldrig förr.
Hos Robin Hood går det bra att smaka på av de Amerikanska blåbären, lika så hos Trollskog. Hos tusen och en natt börjar det bli dags att torka kryddor och smaka på tomaterna. Där finns även en och annan oliv.
Kronärtskocka. Med skirat smör och citron... Mums!
Dofter och skönhet
Oliver på "G"
Färgerna och dofterna i trädgårdarna är enastående. Vackert och aromatiskt så det förslår. Tänk ändå vad lite pyssel, omtanke, bevattning och  mat (gödning) kan göra. Jag vill inte verka skrytsam på något vis, men det är verkligen jättefint.

Tyvärr är det någon, som åter igen har ryckts med i känslan av att verkligen befinna sig i ett läger i skogen nordväst om Sherwoodskogen och försökt tända eld i lägerplatsen. Jag repeterar, detta är bara rekvisita och är INTE ämnat att brukas. Snälla, respektera detta! Med tanke på läget i trakterna, med den enorma skogsbranden som härjar i Västmanland så vill jag understryka vikten av att handskas varsamt med allt som har med eld att göra. Det gäller även eldstaden vid Sherwoodskogen. All skadegörelse polisanmäls. Det känns trist att behöva upplysa om detta, men det är faktum. Så även denna händelse. Låt oss slippa detta i fortsättningen.
Ingen skada skedd, tack o lov....
Törnrosa i all sin prakt

Ett prunkande Oz
Vy över tusen och en natt
Trollskog i eftermiddagssolen
Sherwoodskog i stekande solgass

Nu lite smått och gott.Låt er väl smaka....
Törnrosas säng

Den gula vägen

Fin kombo, Cosmos atrosanguineus (chokladblomma) och rost

Vit Cobea scandens (klockranka)

Geranium 'Rozanne', vacker näva som blommar länge

Tagetes patula (författare osäker), men tagetes ÄR det...

Äng som gått helt över styr.
Jag vill avsluta med att åter igen säga hur glada vi är för all positiv feedback som vi får vid vår närvaro i trädgårdarna. Det är alltid ett sant nöje att träffa alla besökare. Ni ger vårt arbete en guldkant. Tack för alla vänliga och uppmuntrande ord.

Fortsatt skön sommar alla!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar